Draagconsulent.

Waarom je baby, voor langere tijd achter elkaar op je arm dragen? Je baby op je arm dragen, terwijl je iets in het huishouden wilt doen of een rondje wandelen met de hond? Je baby laten slapen op je arm, omdat hij niet in de wieg wilt slapen? Dat kan veel makkelijker, fijner en praktischer! Namelijk in een goede en ergonomische draagdoek of draagzak. En de juiste doek, vind je samen met mij, als draagconsulent.

Geweven doek, Little Frog
Ik spreek op deze pagina over baby’s, omdat het overal op deze website zo staat, maar in het kader van de draagconsulent gaat het over de baby, dreumes, peuter en kleuter.
Rekbare doek, By Kay

Wat is een draagconsulent?
Een draagconsulent, ook wel een draagdoekconsulent genoemd, is een professional die gespecialiseerd is in het dragen van baby’s met behulp van draagdoeken, draagzakken en andere draagsystemen. Een draagconsulent heeft uitgebreide kennis over verschillende draagtechnieken en -systemen, en kan ouders en verzorgers adviseren over de beste manieren om hun baby te dragen op een veilige, ergonomische en comfortabele manier. De rol van een draagconsulent omvat meestal het geven van persoonlijk advies en demonstraties aan ouders en verzorgers over hoe ze hun baby kunnen dragen. Ze kunnen ook helpen bij het aanpassen en aanleren van de juiste draagtechnieken, zodat ouders zelfverzekerd en veilig hun baby kunnen dragen. Gekeken naar de wensen en behoefte van de ouders en verzorgers.

Het is belangrijk om te weten dat een draagconsulent geen medische professional is, maar eerder een expert op het gebied van dragen. Als ouders specifieke medische vragen of zorgen hebben over het dragen van hun baby, wordt het aanbevolen om ook advies in te winnen bij een kinderarts of een andere medische professional.

Full buckle, Tula

Voordelen van een baby dragen.
Er zijn veel voordelen van het dragen van een baby, zowel voor de baby zelf als voor de ouder. Hier zijn enkele voordelen van het dragen van een baby:

  • Nabijheid, veiligheid en geborgenheid bieden, omdat je baby dicht bij je is.
  • Het dragen van je baby bevordert de hechting tussen jou en je baby, met basisvertrouwen en veiligheid.
  • Het bevorderd de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur en het glucose gehalte van je baby. Het verminderd huilen, buikkrampjes en reflux klachten.
  • De bewegingen en ritmische wiegbewegingen kunnen rustgevend zijn voor je baby en kunnen helpen bij het in slaap vallen en het bevorderen van een gezond slaappatroon.
  • Het dragen van je baby stelt hem bloot aan de omgeving op ooghoogte, wat de zintuiglijke stimulatie en sociale interactie bevordert. Je baby kan meer betrokken zijn bij gesprekken, geluiden en gezichten, wat de cognitieve ontwikkeling kan stimuleren.
  • Prikkels verminderen, als je baby er behoefte aan heeft kan hij het hoofd tegen jou aan leggen en rust pakken.
  • Het verminderd de kans op heupdysplasie en een afgeplat hoofdje.
  • Het dragen van je baby kan comfort en troost bieden, vooral bij huilen of onrust. De nabijheid van jou met je lichaamswarmte, hartslag en stem kunnen je baby kalmeren en troosten.
  • Als je als moeder je baby draagt, wordt er meer Oxytocine aangemaakt, waardoor de productie van moedermelk gestimuleerd word.
  • Tijdens het dragen van je baby kan het praktisch gemak bieden, vooral wanneer je je handen vrij wilt hebben voor andere taken. Het stelt je in staat om bijvoorbeeld boodschappen te doen, het huishouden te doen of zelfs te werken, terwijl je baby veilig en tevreden dicht bij je is.
Ringsling, By Kay

Wat is het verschil tussen een draagdoek en een draagzak?
Een draagdoek en een draagzak zijn beide populaire keuzes om je baby dicht bij je te dragen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

  • Draagmethode: Een draagdoek vereist dat je de lange stof om je lichaam wikkelt en knoopt om een draagpositie te creëren. Dit biedt veel flexibiliteit en verschillende draagposities kunnen worden bereikt, zoals op de buik, heup of rug. Een draagzak daarentegen is al voorgevormd en heeft gespen en riemen waarmee je de drager kunt bevestigen. Het vereist minder knopen en is over het algemeen eenvoudiger in gebruik.
  • Pasvorm: Een draagdoek kan worden aangepast aan de individuele lichaamsvorm en -grootte van de drager, waardoor het comfortabeler kan zijn voor mensen van verschillende posturen. Een draagzak is meestal ontworpen als ‘one size fits most’ en heeft verstelbare riemen om de pasvorm aan te passen, maar het kan zijn dat het niet zo goed past bij mensen met een afwijkende lichaamsbouw.
  • Leeftijdsbereik: Draagdoeken zijn geschikt voor pasgeborenen tot oudere baby’s en peuters. De flexibiliteit van de stof maakt het mogelijk om de draagdoek aan te passen aan de ontwikkeling en behoeften van de baby. Draagzakken zijn vaak ontworpen voor specifieke leeftijdsgroepen, met instellingen en aanpassingen die passen bij de groei en ontwikkeling van de baby. Er zijn draagzakken beschikbaar voor pasgeborenen, maar sommige modellen zijn pas geschikt vanaf een bepaalde leeftijd of gewicht.
  • Comfort en ondersteuning: Een draagdoek verdeelt het gewicht van de baby gelijkmatig over de rug en schouders van de drager, waardoor het comfortabel kan zijn, vooral bij langdurig dragen. Draagzakken hebben vaak gevoerde schouderbanden en een tailleband die extra ondersteuning bieden en het gewicht beter verdelen. Dit kan handig zijn bij langere wandelingen of bij het dragen van oudere, zwaardere kinderen.
Mei Tai, Manduca Twist

Het uiteindelijke verschil tussen een draagdoek en een draagzak komt neer op persoonlijke voorkeur, comfort en de behoeften van zowel de drager als de baby. Sommige ouders geven de voorkeur aan de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van een draagdoek. Terwijl anderen de eenvoud en het gemak van een draagzak verkiezen. Het kan nuttig zijn om beide uit te proberen tijdens een consult en te kijken welke optie het beste bij jullie past.

Wat is de beste draagdoek of draagzak?
Er is niet één specifieke draagdoek of draagzak die als de beste kan worden beschouwd, omdat de keuze voor een product afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, waarvoor wil je je baby dragen, het budget en de behoeften van zowel jou als ouder en van je baby. Zoals eerder al gezegd is: Wat voor de ene ouder werkt, kan mogelijk niet geschikt zijn voor een andere ouder. Dit geld ook voor je 2e baby, er kan verschil zitten in het soort drager die je bij de 1e hebt gebruikt en voor de 2e wel of niet prettig is. Het kan nuttig zijn om verschillende merken en stijlen uit te proberen tijdens een consult
.

Tijdens een consult pas je, met de hulp van een draagconsulent, diverse merken en soorten draagdoeken en zakken. Om zo te ervaren wat het prettigste is en bij jullie past.

Geweven doek, Hoppediz

Hoe moet je een baby dragen?
Het dragen van een baby of kind vereist speciale aandacht en zorg om de veiligheid en het comfort te waarborgen. Hier zijn een aantal algemene richtlijnen voor:

  • Kies een methode en soort doek of zak die bij jou en je baby past. Zoals een draagdoek, een ringsling of een ergonomische draagzak.
  • Draag je baby altijd rechtop, in zittende houding.
  • Zorg voor een goede ondersteuning van het hoofd en de nek. Het hoofdje van een pasgeboren baby is nog niet stevig genoeg om zelfstandig rechtop te blijven. Zorg ervoor dat je het hoofdje en de nek van je baby altijd ondersteunt tijdens het dragen.
  • Pas de draagdoek of draagzak goed aan: Lees de instructies altijd goed door en pas deze correct aan op jouw lichaam en die van je baby. Zorg ervoor dat je baby stevig en dicht tegen je aan zit (met een bol ruggetje), met de beentjes in een ‘M’-positie (knieën hoger dan de billen).
  • Houd altijd een oogje in het zeil en zorg ervoor dat de luchtwegen van de baby niet belemmerd worden. Zorg ervoor dat het kinnetje niet op de borst komt, het gezichtje vrij is en niet bedekt wordt door de draagdoek of draagzak.
  • Baby’s hebben moeite om hun lichaamstemperatuur op pijl te houden, dus zorg ervoor dat je je baby niet te warm of te koud laat worden. Pas de kleding van je baby aan op de omgevingstemperatuur.
  • Blijf altijd alert op de behoeften van je baby tijdens het dragen. Let op tekenen van ongemak, honger of vermoeidheid. Neem regelmatig pauzes en geef je baby de kans om te bewegen en te strekken. Voed je baby niet in de draagdoek.
  • Check je doek of zak regelmatig op losse draden, defecten, niet goed sluitende gespen etc. Indien je dit opmerkt, neem dan even contact op om je draagdoek of draagzak te laten checken of deze nog veilig is om te gebruiken.
  • Wees extra voorzichtig met bukken, zak door je knieën en hou je baby even goed vast.
  • Ga nooit koken of hete materialen gebruiken, als je je baby op je borst draagt, om verbranden te voorkomen.
  • Geef geen borstvoeding terwijl je baby in de draagdoek of draagzak zit. De kans op verstikkingsgevaar is groot doordat de houding niet goed is om een goede ademhaling te hebben.
  • Ga nooit fietsen met je baby in de draagdoek of draagzak. Een ongeluk zit in een klein hoekje en hoeft niet jouw fout te zijn. Zodra er iets gebeurd heb je een stuur wat bij je baby in de buurt komt en heb je vaak niet de mogelijkheid om je baby te beschermen met je armen.
  • Raadpleeg ook altijd de specifieke instructies van de fabrikant van de draagdoek of draagzak die je gebruikt. Volg hun aanbevelingen op.
Mei Tai, Hoppediz

Een pasconsult.
Het is natuurlijk wel van belang dat je de juiste doek of zak gebruikt, die het beste bij jullie past! Maar ook de manier van knopen en gebruiken is zeer belangrijk. Niet iedereen vindt elke doek prettig. Daarom bied ik pasconsulten aan, aan (jonge) ouders en hun baby, dreumes, peuter of kleuter. Om samen de juiste doek te vinden en jullie op een veilige manier te leren knopen.

Voor wie is een pasconsult? Voor mensen met een baby, dreumes, peuter of kleuter. Ook als je baby (medische) problemen heeft is dragen mogelijk, we kijken samen wat er wel of niet kan. Wat houd een pasconsult in? We gaan samen op zoek naar de doek die bij jullie past. Zoals een rekbare doek, geweven doek, ringsling, halfbuckle of een fullbuckle. Die vinden we doordat ik als eerste de knooptechniek die bij de doek hoort demonstreer. Daarna ga je zelf aan de slag om dit te leren, met hulp van mij en een speciale (zware) draagpop. Aan het einde van het consult is je baby pas aan de beurt. Als je je zeker genoeg voelt, dan gaan we de doek knopen met je eigen baby er in!

Full Buckle, By Kay
Kosten.
Een pasconsult duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en hiervoor kom ik bij jullie thuis. De kosten zijn afhankelijk van de duur van het consult.
Een consult van 1,5 uur kost €60,- en 2 uur kost €80,- (excl. BTW)
Cadeaubonnen.
Ben je op zoek naar een leuk en origineel (kraam)cadeau? Dan is een cadeaubon van babyzorg de Kangoeroe een goed idee. Je bepaalt zelf het bedrag en de bon is een jaar geldig.
Werk ik niet binnen uw regio, maar wilt u wel een draagconsulent inschakelen? Kijk dan eens op de website van de vereniging van draagdoekconsulenten en vindt een draagconsulent bij u in de buurt!
  • Een combinatie van een pakket, met een consult babyconsulent of babymassage is natuurlijk mogelijk.
  • Overleg altijd met uw zorgverzekeraar over een eventuele vergoeding, vermeld dan altijd mijn AGB code.
  • Reiskosten: buiten de gemeente Maassluis, 0,25 euro per km + eventuele parkeerkosten.
  • Lees voor u een cursus, consult of workshop boekt, eerst de algemene voorwaarden en het privacy beleid door.
WhatsApp chat